در این مطلب که برگرفته از مقالهی «نرخ قانونی کمیسیون املاک - مانیپدیا» است، در مورد تعرفه قانونی کمیسیون املاک صحبت میکنیم.
فرمول محاسبه نرخ کمیسیون املاک
آیا برای محاسبه کمیسیون املاک فرمول ثابتی داریم؟ جواب «خیر» است، البته فرمولهایی وجود دارند که به طور رایج توسط مشاورین املاک استفاده میشوند. در ادامه با توجه به تفاوت فرمول محاسبه کمیسیون املاک آن را در دو دستهی موارد «رهن و اجاره» و موارد «خرید و فروش» بررسی میکنیم.
طبق قانون مصوب، در معاملاتی که در دفاتر مشاورین املاک و تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان صورت میگیرد، فروشنده و خریدار هر کدام به میزان ۰.۵ درصد (نیم درصد) از قیمت ملک را به عنوان حق کمیسیون باید به مشاور املاک پرداخت کنند. در صورتی که مبلغ ملک بیشتر از ۵۰۰ تومان تومان باشد، به ازای مبلغ اضافهی آن ۰.۲۵ درصد به مبلغ قبلی اضافه میشود.
برای مثال در خرید خانهای به مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان، ۰.۵ درصد از ۵۰۰ میلیون تومان، به اضافهی ۰.۲۵ از ۱۰۰ میلیون تومان، حق کمیسیون مشاور املاک میباشد. (به این مقدار نیز، ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده اضافه میشود.)
برای محاسبهی این مورد ابتدا باید مبلغ رهن را به اجاره تبدیل کنید. برای تبدیل میزان رهن به اجاره، هر یک میلیون تومان رهن را معادل ۳۰ هزار تومان اجاره در نظر بگیرید. برای مثال ۵۰ میلیون تومان رهن، معادلِ ۱.۵ میلیون تومان اجاره است. رقم به دست آمده را با میزان اجاره خانه اصلی جمع کنید. ۲۵ درصد (معادل یک چهارم) رقم نهایی، هزینهای است برابر با سهم مستاجر و موجر، به عنوان حق کمیسیون بنگاه. (البته به این مقدار، ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده نیز اضافه میشود.)
طبق عرف (و نه قانون) در موارد «خرید و فروش» املاک، فروشنده مبلغ بیشتری از ۰.۵ درضد خود را پرداخت میکند. (برای مثال سهم فروشنده ۰.۸ درصد و سهم خریدار ۰.۲ درصد میشود.)
گاهی نیز، طرفین معامله، سر مبلغی، بین خود یا با مشاور املاک، به توافق رسیده و براساس همان توافق کمیسیون را پرداخت میکنند.
اگر معاملهای با رضایت دو طرف و یا به واسطه شرایطی قانونی فسخ شود، مشاور املاک در صورتی که خود عامل فسخ معامله نباشد، میتواند اجرتی را دریافت کند. به طور کلی فسخ قرارداد تاثیری در حق احمه مشاورین املاک نخواهد داشت. البته معمولا و طبق عرف بازار، فسخ کننده حق احمه و کمیسیون املاک را بر عهده گرفته و پرداخت میکند.
درباره این سایت